Doprava zdarma při nákupu nad 2 999 Kč ♥

Vyplatí se investovat do oblečení šitého v Česku?

Na tuto otázku nejde přímo odpovědět. Každý z nás to má nastavené jinak a je to věcí životního stylu a nastavených hodnot. Podle našeho názoru se tato investice rozhodně vyplatí, a to hned z několika důvodů.

 

1. Kvalita šití

Pokud chceš, aby Tvé oblečení bylo kvalitně ušito, nejspíš budeš muset upustit od nakupování v běžným řetězcích. Toto oblečení bývá většinou ušito v Číně či Bangladéši v nepřívětivých a ne úplně etických podmínkách. Spíše než na kvalitu se zde dbá na rychlost a co nejmenší nákladovost. Bohužel často toto oblečení šijí děti. Opravdu není možné srovnávat kvalitu takto šitého oblečení a oblečení šitého v České republice zkušenou švadlenkou. Bohužel ale náklady na šití v ČR jsou několikanásobně vyšší a ne každý je ochotný tento fakt akceptovat. Nám není jedno, za jakých pracovních podmínek je naše oblečení ušito a dokážeme ocenit českou poctivou a pečlivou práci.

 

2. Stálost tvaru

Už se ti někdy stalo, ze po prvním vyprání oblečení nesedělo tak, jako v obchodě? Anebo že se zvláštně vytahalo, případně se přetočily švy? Fast fashion oblečení většinou není šité z kvalitních látek. Navíc tyto látky nebývají před šitím předeprané a to je důvod, že se Ti oblečení srazí. Víš, že některé látky mají srážlivost klidně až 20% ? To se pak není čemu divit, že Ti oblečení po vyprání sedí úplně jinak. Navíc velkovýrobci ani neřeší rozmístění jednotlivých dílů na látce, takže výsledný kousek nemusí být ušitý ve správném směru pružnosti látky a může tak dojít k posunutí švů.

 

3. Originalita

Opravdu chceš nosit oblečení, které má klidně i půlka planety? My tedy rozhodně ne!

 

4. Podpora lokální tvorby

Není pro nás důležité jen to, že u nás někdo opravdu nakoupí. Samozřejmě je to něco, co nám nejvíce pomáhá se posouvat dál, protože česká výroba dalších kousků oblečení s sebou nese nepředstavitelné náklady a bez objednávek nemůžeme pokračovat. Ale tady nejde jen o nás. Je důležité podporovat české tvůrce ve všech oborech, protože zahraniční velkovýrobci postupně likvidují staré dobré řemeslo. Ideální příležitostí jsou různé trhy, na kterých se s výrobci potkáte osobně a jejich produkty si můžete rovnou prohlédnout, anebo přímo vyzkoušet.

Podpora však nemusí být jen finanční. Je možné podpořit tvůrce i jiným způsobem? Určitě ano. :) I jen sdílení nebo sledování, srdíčka a komentáře na Instagramu či na jiných sociálních sítích jsou pro tvůrce klíčové. Možná to zní nedůležitě, ale díky tomu se podpoří přísný algoritmus sociálních sítí a příspěvky se tak dostanou k více lidem. 

 

 

Zpět do obchodu