Doprava zdarma při nákupu nad 2 999 Kč ♥

Jak být více zero-waste

Přemýšlíš někdy nad tím, kolik odpadu Tvůj životní styl vyprodukuje? Anebo to vůbec neřešíš? Zbytečný materialismus je bohužel všude kolem nás. My moc fandíme všem, kdo se snaží alespoň z části tento "trend" nějak dodržovat. V běžném životě existuje spousta zero-waste alternativ, které i my využíváme. Zároveň ale i jako výrobci oblečení přemýšlíme, jak to udělat, aby i naše výroba byla co nejvíce bezodpadová a ekologická. Všechny odstřižky jsme schovávaly v krabicích a už opravdu bylo načase je začít zpracovávat! Proto můžeš nově omrknout naši Zero waste kategorii, do které budeme postupně přidávat produkty, které tvoříme ze zbytků látek.

 

Přinášíme Ti několik tipů, jak i Ty můžeš snížit množství zbytečného odpadu. A nemusíš být hned eko-bio maniak. I malá změna se počítá. :)

 

1. Nákup s vlastní taškou

Jednou z nejjednodušších věcí je nosit si na nákupy vlastní tašku. Třeba taková látková taška se vleze i do nejmenší kabelky a navíc ji lze i vyprat v pračce.

 

2. Bez obalu

Kolik na jediném nákupu potřebuješ igelitových sáčků? Zelenina, ovoce, pečivo...a vše zabalené zvlášť. Je to opravdu potřeba?

 

3. Znovupoužitelné odličovací tampony

Čištění pleti je potřeba 2x denně a my vždycky spotřebujeme i více než jeden tamponek. To se nasčítá! Proto jsme se rozhodly pro ty látkové, které najdeš i na našem eshopu. Pro jejich výrobu používáme odstřižky látek a ze strany, kterou se odličuješ, mají froté se složením 60 % z bambusu a 40 % z bio bavlny. Z vlastní zkušenosti nám i tohle přijde pro pleť šetrnější a jemnější než klasický tamponek. 

 

4. Omez spotřebu papíru

Opravdu potřebuješ v obchodě, anebo v restauraci vytisknout účtenku? Pokud ne, určitě to oznam obsluze. Jednou z možností jsou i "krátké účtenky", které nemají několik kilometrů jak klasické účtenky.

 

5. Nepoužívej jednorázové produkty

Plastové kelímky, příbory, talíře použiješ jednou a hodíš je do koše. Všechny tyto produkty můžeš přitom nahradit ekologičtější, anebo znovupoužitelnou alternativou. Na papírová brčka po pracovním dni ale taky nervy nemáme. Zkus třeba nerezové nebo bambusové, které se dají umýt. :)

 

6. Přemýšlej o svých nákupech

Než něco koupíš opravdu popřemýšlej, jestli tu danou věc potřebuješ. Pokud to vztáhneme na oblečení, spousta z nás si nakupuje nekvalitní oblečení, které se rychle zničí a je akorát na vyhození. Kolik takových kousků máš doma jen proto, že zrovna byly ve slevě? Určitě se vyplatí investice do kvalitního oblečení, které Ti vydrží. Nekvalitní oblečení nejen že vytváří velké množství odpadu, ale i jeho výroba zbytečně znečišťuje planetu. Také je dobré přemýšlet o tom, jestli je to nadčasový kousek, který budeš moci vynosit i třeba za 5-10 let. Nepodléhej současným trendům, které rychle vyjdou z módy. 

 

7. Omez plýtvání jídlem

A teď se přiznej, kolikrát se ti stalo, že jsi v ledničce objevila nevábně vypadající jídlo? Velkým pomocníkem je si svůj nákupní seznam a jídelníček předem plánovat a nakupovati jen to, o čem dopředu vím, že to opravdu spotřebuji.

 

8. Nepoužívané věci, které nepotřebuješ a chceš se jich zbavit, prodej nebo daruj

Je zbytečné kolem sebe hromadit věci, které člověk nepotřebuje. Jednou za čas je fajn si vše protřídit a udělat si pořádek. Takové věci můžeš prodat (oblečení třeba na Vinted), anebo darovat. Darováním navíc ještě uděláš někomu radost. :)

 

 

 

Zpět do obchodu