Doprava zdarma při nákupu nad 2 999 Kč ♥

V čem je lněná látka tak jedinečná?

Lněné látky jsou naším velkým oblíbencem. A to nejen pro jeho úžasné vlastnosti. Lněné oblečení Ti vydrží opravdu věky, protože len je známý svou dlouhou životností - a o to nám tady jde. Naším smyslem je nabídnout Ti oblečení, které Ti vydrží roky! Takže jestli takové hledáš, určitě naše lněné kousky omrkni.

Co je lněná látka?

Je to přírodní materiál, který je oblíbený pro šití nejen oblečení. Mezi přední vlastnosti této látky patří vzdušnost, skvělá absorpce vlhkosti, rychlost schnutí a schopnost pohlcovat pachy. Len má také antibakteriální vlastnosti. Velkou výhodou této látky je i pomalé stárnutí vlákna, takže oblečení má dlouhou životnost. Menší nevýhodou lnu je jeho mačkavost, kterou je možné zmírnit správným praním a skladováním.

Co je lněná směs? 

Lněná směs je látka, která je tvořena lnem a dalšími směsi. Existuje spousta druhů těchto směsí, jako například s viskózou, bavlnou, polyesterem atd. Některé směsi obsahují i elastan, takže je látka hezky pružná. Pokud není z jakéhokoliv důvodu Tvým oblíbencem 100 % len, určitě si oblíbíš nějakou ze lněných směsí.

Co můžeš ze lněných látek ušít?

Ze lněných látek lze šít nejen oblečení. Len je vhodný například na šaty, šortky, kalhoty, košile, saka a zároveň ho lze využít i do domácnosti či na dekorační účely, například na ložní povlečení, ručníky, utěrky atd. Skvělý je pro šití letního oblečení, protože je chladivý a dobře odvádí teplo.

Jak o lněnou látku pečovat?

Základním pravidlem je prát oblečení naruby a mít ho rozdělené dle barev. Lněné látky se doporučují prát na šetrný program, nejlépe na 30°. Při praní by se neměla používat aviváž, protože se tím může poškodit vlákno. Nesmí se používat bělící prostředky nebo agresivní odstraňovače skvrn. Použití těchto prostředků snižuje životnost lnu. Pokud při sušení lnu použiješ sušičku, opět počítej s tím, že snižuješ životnost oblečení. Nejlépe len vysušíš na obyčejné šňůře. Nedojde tak k polámání vláken. Při nesprávné péči a poškození vláken může časem dojít ke žmolkovatění.

 

 

Pokud si budeš chtít ze lnu něco sama ušít nebo vyrobit, určitě nezapomeň na jeho předeprání. Len je známý pro svou vysokou srážlivost! Při prvním praní se může srazit až o 10 %.

 

mceclip0

Zpět do obchodu