Doprava zdarma při nákupu nad 2 999 Kč ♥

Textilní certifikáty

Co znamenají textilní certifikáty, na které nejčastěji narazíte v českých eshopech a obchodech? Tuto otázku vám zodpoví náš následující článek.

 

Problematikou textilních certifikátů jsme se podrobně zabývali, abychom pro produkty z naší Premium basic kolekce zvolili nejvhodnější materiál. Hlavními znaky udržitelné pomalé módy (slow fashion) jsou zejména kvalita, etika, ekologická výroba a udržitelnost. Jedním z ukazatelů kvality udržitelné módy jsou právě textilní certifikáty. Na českém trhu se můžete setkat s velkým množstvím certifikací, kdy mezi nejznámější patří zejména GOTS, OEKO-TEX Standard 100, Organic 100 Content Standard aj.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Certifikát GOTS je jedním z nejpřísnějších a nejuznávanějších certifikátů, na který můžete na trhu narazit. Stanovuje kritéria a požadavky již od semínka až po finální produkt. Touto certifikací je označena bavlna, která byla pěstována bez GMO, chemikálií, umělých hnojiv, pesticidů aj. GOTS klade vysoké požadavky i na samotné zpracování a výrobu látky, při které jsou dodržovány přísná ekologická i sociální kritéria. Certifikát také vyžaduje dodržování sociálních pracovních podmínek dle zásad Mezinárodní organizace práce (ILO) v celém výrobním procesu.

S GOTS máte jistotu, že celý proces od semínka po finální produkt probíhal udržitelně a eticky, takže se jedná o 100 % zdravotně nezávadný produkt. Proto jsme pro produkty z naší Premium basic kolekce zvolili látku právě s certifikátem GOTS.

Více na: https://global-standard.org/the-standard

OEKO-TEX Standard 100 

OEKO-TEX je organizace zaměřující se na zdravotní nezávadnost textilií a škodlivé látky. Jedním z nejpoužívanějších certifikátů je OEKO-TEX Standard 100, který se zabývá zdraví škodlivými chemikáliemi, mezi které patří například těžké kovy, formaldehyd, barviva, pesticidy a jiné další látky. Tento certifikát tedy označuje látky, které neobsahují látky škodlivé lidskému organismu.

Více na: https://www.oeko-tex.com/en/

Organic 100 Content Standard (OCS 100)

Certifikát Organic 100 Content Standard byl vytvořen americkou nevládní společnosti Textile Exchange. Tato společnost se zaměřuje na zvýšení udržitelnosti světového textilního průmyslu. OCS 100 se vztahuje k podílu bio vláken (vlákna z ekologického zemědělství) v produktu. Označení “Made with/Contains Organically Grown Material” znamená, že produkt obsahuje alespoň 95 % bio bavlny. Tento certifikát se nezabývá zpracováním materiálu, sociálními či ekologickými aspekty výroby, které jsou nad rámec organického materiálu.

Více na: https://textileexchange.org/

Fair Trade

Cílem certifikace Fair trade je dodržování sociálních a pracovních podmínek při výrobním procesu. Podmínkami Fair trade je zejména svobodná vůle, vyloučení diskriminace, zákaz dětské práce, udržení výše minimální mzdy, zajištění zdravého a bezpečného pracovního prostředí aj.

Více na: https://fairtrade.cz/fairtrade/co-je-fairtrade/

 

Zpět do obchodu