Doprava zdarma při nákupu nad 2 999 Kč ♥

Levná móda = drahá móda?

Určitě se Ti při nakupování v běžném obchodě s oblečením stalo, že jsi narazila na kousky ve slevě. V opravdu VÝHODNÉ slevě, při které by byl až hřích si kousek nepořídit. A co, že jeho kvalita není úplně nejvyšší? Nebo že už se někde mírně páře? Stejně si ho na sebe vezmeš jednou či dvakrát a vyhodíš ho. A koupíš si kousek nový, protože se to vyplatí, když je to tak levné. Poznáváš se v tom?

 

Tato rychlá móda, anebo fast fashion, je typická nízkou cenou, která je však promítnuta do nízké kvality šití a ne úplně vhodného výběru materiálu. Navíc je takto tvořeno obrovské množství oblečení, které nosí klidně i půlka planety. A často se jedná o oblečení, které podléhá aktuálním módním trendům, takže i kdyby se během pár nošení nerozpadlo, stejně by jsi ho ze skříně další sezonu už nevytáhla.

 

Přemýšlela jsi ale někdy, jak levné toto oblečení ve skutečnosti vlastně je? A jaké má dopady na životní prostředí? Výroba i následná likvidace a zpracování odpadu u tohoto fast fashion oblečení má obrovské dopady. Vzhledem k tomu, že toto oblečení je nejčastěji tvořeno z polyesteru, jeho rozklad může trvat i několik stovek let.

 

A pokud Ti otázky ohledně životního prostředí nedělají hlavu, myslela jsi někdy na dělníky v rozvojových zemích, kteří toto oblečení šijí? A to většinou v opravdu nelidském a nebezpečně toxickém prostředí. A jejich odměna za práci? Téměř žádná...Jediní, komu se tato výroba oblečení vyplatí, jsou velké oděvní řetězce. A věř, že ani pro Tebe, i když kousek pořídíš za zlomek ceny ve výprodeji, není výhodný. Jen si spočítej, kolikrát si to tričko, kalhoty sukni..... musíš koupit. Nevyplatí se spíš tento nákup jen jednou u slow fashion značky (značky pomalé módy)? Počáteční náklad je sice vyšší, ale můžeš se spolehnout, že tento kousek Ti vydrží roky. Navíc u takových výrobků není tak vysoká zátěž na životní prostředí jak při výrobě, tak při jejich likvidaci, podpoříš tím lokální tvorbu a oblečení Ti ušije švadlenka, která je spravedlivě ohodnocena za svou práci.

Zpět do obchodu