Doprava zdarma při nákupu nad 2 999 Kč ♥

Slow fashion - pomalá móda

Co vlastně znamená pojem slow fashion?

Označení "slow fashion" (tzv. pomalá móda) poprvé použila v roce 2008 Kate Fletcher z Centre for Sustainable Fashion. Od té doby si tento "trend" oblíbila spousta příznivců po celém světě, a to nejen mezi spotřebiteli, ale i mezi oděvními značkami.

 

Pomalá móda jde popsat jako spojení pojmů „ekologický”, „etický” a „fair trade”. Slow fashion značky si zakládají zejména na otevřenosti a upřímnosti vůči svým zákazníkům. Těmto značkám záleží na kvalitní výrobě, výběru látek, uspokojení potřeb zákazníků a i na životním prostředí. Dále je zajímá i to, jak výroba, zpracování odpadu a následná likvidace prostředí ovlivní a měla co nejmenší dopady. Snížení množství odpadu lze docílit i zpracováváním zbytků látek, o které se snažíme i my. Takové naše výrobky najdeš v kategorii Zero-waste. Nákup výrobků od slow fashion značek představuje sice vyšší pořizovací náklady, ale jedná se o jistou "dlouhodobou investici", která se postupně navrací, protože není nutné toto zboží nakupovat neustále dokola. Kvalitně vyrobené oblečení vydrží roky a nepodléhá krátkodobým trendům.

 

S kvalitou souvisí nejen pečlivý výběr látek, ale i úroveň šití. U fast fashion oblečení (tzv. rychlá móda) kvalita šití není důležitá. Nejdůležitějším faktorem je rychlost šití a hlavně, aby bylo co nejlevnější. Bohužel se i nedbá na vhodné pracovní a etické podmínky zaměstnanců a často toto oblečení šijí i děti. Oproti tomu slow fashion oblečení šijí zkušené švadlenky, které jsou za svou práci spravedlivě ohodnoceny. Navíc využívají různé typy šicích strojů, technik, stehů atd., vždy podle daného typu látky nebo druhu oblečení.

 

Slow fashion nás učí, že méně je více. Že není nutné mít hromadu nepotřebných věcí, protože i v případě, kdy máme méně věcí, můžeme mít mnohem větší radost. Není to o kvantitě, ale o kvalitě. A pokud budeme o výrobky s láskou pečovat, vydrží nám opravdu dlouhou dobu. Navíc oblečení, které je ušito z kvalitních materiálů a časem či opotřebením se rozpáře či jinak rozbije, je možné ho opravit a není nutné jej hned vyhazovat. Případně, pokud se nám po nějaké době přestane líbit, anebo hodit do šatníku, je možné ho s někým vyměnit, prodat či darovat. ♥

Zpět do obchodu