Doprava zdarma při nákupu nad 2 999 Kč ♥

Jak pečovat o své oblečení?

Jak pečovat o své oblečení, aby Ti vydrželo krásné roky? Přinášíme několik rad a tipů, které mohou pomoci.

 

Životnost Tvého oblečení je ovlivněna již jeho samotným nákupem. Základem pro dlouhou životnost oblečení je jeho správný výběr. Je důležité dbát na kvalitu materiálu, ze kterého je kousek ušitý a také na kvalitu šití. Pokud si pořídíš kousek z nekvalitních materiálů, sebelepší péče o něj Ti nepomůže a stejně se brzy vytahá anebo rozpadne.

 

Každý materiál je jiný. Je důležité řídit se pokyny na prací cedulce, které by měly být našité na každém kousku oblečení. Avšak téměř všichni známe ty nepříjemné škrabací cedulky, které nejraději hned odstřihneme, aniž bychom si prostudovali, co je na nich uvedeno. To je však velká chyba. Přiznáme se, my tyto cedulky také nejraději hned ustřihneme, protože buď škrábou anebo prostě zavazí. Pro naše oblečení jsme zvolily saténové prací cedulky, které neškrábou, a měly by tedy co nejméně vadit.

 

Jak tedy správně pečovat o oblečení?

1. Praní

Každé praní je nápor a zejména nesprávné praní může Tvé oblečení zničit. Je vhodné prát co nejméně, vždy po rubu (ochráníme tak stálost barev a potisku), na vyhovující prací program a nejlépe na 30 stupňů. Pokud není oblečení přímo zašpiněno, není potřeba ho prát po jednom nošení. Někdy postačí například vyvěšení k vyvětrání. Důležitým krokem před samotným praním je třídění oblečení podle barev (bílé, tmavé a barevné) či podle požadavků materiálu.

 

2. Prací prostředky

Je vhodné používat ekologické prostředky, které jsou šetrné k oblečení a nezatěžují životní prostředí. Pokud používáš aviváž, dej si pozor na to, že mění vlastnosti a velikost vlákna. Proto je vhodnější ji vůbec nepoužívat.

 

3. Sušení

Vyprané oblečení je nutné co nejdříve vysušit, aby nevznikaly plísně. Nejlepší variantou je obyčejné sušení na věšáku, které je navíc šetrné k přírodě. Jen je potřeba dávat pozor, aby na oblečení nesvítilo přímé slunce, které by mohlo barvy vyšisovat. Pokud budeš používat sušičku, měj na paměti, že napomáhá rychlému opotřebení oblečení a také může změnit jeho tvar. Navíc sušičky zanechávají velkou uhlíkovou stopu.

 

4. Žehlení

Žehlení je, stejně jako praní, vysoká zátěž pro oblečení. Proto se doporučuje žehlit pouze to, co je opravdu nutné. Oproti klasickým žehličkám je mnohem šetrnější žehlení párou. Pokud má oblečení nějaké potisky, je nutné ho žehlit naruby. Můžeš takto žehlit veškeré oblečení, protože takto zajistíš stálost barev.

 

5. Skladování

Oblečení by se mělo skladovat na tmavém místě, kam nesvítí přímé slunce. Oblečení je vhodné věšet na dřevěná ramínka, aby se netvořily zbytečné přehyby, nebo aby se zbytečně nemačkalo. Pro sukně, šortky či kalhoty jsou ideální ramínka s kolíčky s gumovým podlepením, aby se kolíčky nevytlačily. Oblečení, které je elastické, jako jsou například svetry, by se mohly při pověšení na ramínkách vytahat, proto je lepší je složit do komínků. Do jednoho komínku by se mělo poskládat jen pár kusů oblečení tak, aby mohlo oblečení dýchat a příliš se nezatěžovalo.

 

O své oblečení pečuj zodpovědně, aby Ti vydrželo co nejdéle. Navíc tím také šetříš naši přírodu. Určitě to má smysl. ♥

Zpět do obchodu